Opruimen, hoe pakt je dat aan?

Opruimen, hoe pak je dat aan?

Opruimen is niet hetzelfde als dingen uit het zicht zetten. Opruimen is systeem aan brengen, zodat je alles wat je hebt opgeruimd ook terug kunt vinden.

Als jouw huis niet meer op orde is en je  graag op wilt ruimen, dan heb je een actieplan nodig. Een dergelijk actieplan vind je hier.

Kamer voor kamer

Als je werkelijk grondig wilt gaan opruimen dan moet je dat kamer voor kamer doen. En dan is het raadzaam niet in de woonkamer te beginnen…..Begin op zolder, of in de kamer die  als bewaarplaats voor de spullen gebruikt gaat worden.

Sorteren

  • Zorg voor 4 grote dozen en een dikke viltstift. Op die dozen schrijf je mag weg, twijfel, houden en andere kamer. Wees heel zorgvuldig bij de keuze van zaken die je wilt houden, want als je niets wegdoet, kun je geen ruimte scheppen.
  • De doos waarin je dingen gedaan hebt waar je over twijfelt, moet je niet te lang laten staan, want voor je het weet is het een gewoonte geworden om allerlei zaken waarover je twijfelt te bewaren.

Dit kun je voorkomen door binnen een week te beslissen.

Stel jezelf de vraag wanneer je iets voor het laatst gebruikt hebt. Meer dan twee jaar geleden? Dan kan het weg, want als je iets meer dan twee jaar niet gebruikt hebt, is er geen enkele reden om te denken dat je het ooit nog gaat gebruiken.

  • Als zaken weg kunnen maar nog waarde hebben, kun je ze naar een kringloopwinkel brengen of een advertentie op Marktplaats zetten.

Opruimen

  • De zaken die je wilt houden ga je nu opruimen. Dat betekent dat je dingen die bij elkaar horen, bij elkaar opbergt in de buurt van de plaats waar je ze gebruikt.
  • Hiervoor heb je dozen, opbergbakken en stickers nodig. Die  ga je dus kopen.

Het kan handig zijn hier een kleurensysteem in aan te brengen, bijvoorbeeld witte dozen voor foto’s, groene dozen voor kerstspullen. Als je kiest voor een kleurensysteem, neem dan niet meer dan 4 kleuren. Als je meer kleuren gebruikt, wordt de code te ingewikkeld om praktisch te zijn.

Etiket

  • Op iedere doos en op iedere bak plakt je een etiket. Op dat etiket schrijf je een letter of een nummer. Die letters of nummers schrijf je in een schriftje, met daarachter de inhoud van de doos of bak. Als je later iets zoekt, hoef je niet de hele zolder te doorzoeken en alle dozen open te maken.
  • Zware voorwerpen berg je laag op, ten hoogste op heuphoogte. Zaken die je vaak gebruikt, plaats je op ooghoogte. Dingen die je weinig gebruikt, kun je hoog opbergen.

Als je op deze manier de hele kamer hebt opgeruimd, neem je de doos waarin alles zit dat moet blijven maar dat in een andere kamer thuishoort. Met die doos ga je  het huis rond en je brengt alles naar de kamer waar het hoort. Daarna begin je aan een volgende kamer.

Gewoonte

Een opgeruimd huis of een rommelig huis zijn beide resultaten van gewoonten. Je kunt aanleren om alles wat  gebruikt is direct op te ruimen.

Als dat niet bij je aard past, maak er dan een gewoonte van om eens per week alles terug te brengen naar de kamers waar het hoort en het in die kamers direct op z’n plaats te zetten. Als dit een gewoonte worden is, kost het  slechts weinig tijd.

Opruimschema

Voor sommige mensen kan het handig zijn om een opruimschema te maken.

Een opruimschema maak je door een lijst te maken van alle kamers in het huis. Achter iedere kamer zet je een weeknummer, of als er veel op te ruimen is, twee weeknummers.

  • Woonkamer – week 1 en week 2
  • Keuken – week 3 en week 4
  • Ouderslaapkamer – week 5 en week 6

En zo verder. Als je alle vertrekken gehad hebt voordat het jaar om is, begin je gewoon opnieuw. Door vooraf een schema te maken zorg je dat je focus houdt. Doordat je het kamer voor kamer doet zie je ook resultaat en doordat je resultaat ziet blijf je gemotiveerd.

Probeer iedere dag een kwartier op te ruimen in het vertrek dat aan de beurt is.

Hulp bij opruimen

Als je dit wel wilt, maar het lukt niet in je eentje, dan zou je er natuurlijk ook hulp bij kunnen zoeken. Er zijn mensen die opruimen zo leuk vinden dat ze er hun vak van hebben gemaakt. Marianne denkt er zo over en ze helpt je graag je huishouden op orde te krijgen. Succes!

Judith de Vries
Medewerker Maatschappelijke Zorg

2 gedachten over “Opruimen, hoe pakt je dat aan?

  1. Ben reuze blij met deze tips. Zocht hulp voor de zaken, die U aangeeft.
    Ga aan de gang met de opruimtips en hoop spoedig met het actieplan, dat U opstelde succes te boeken. ben moe van het niet goed aan kunnen van het opruimen. De berg wordt steeds meer. Ik ga er 3 maanden voor uittrekken. Wil graag ook een persoonlijk gesprek met je Judith, al is het per mail voor ondersteuning en aanwijzingen. Dank. Ben opgelucht. Internet is zo gek nog niet. Ik had een aversie tegen internet. Slokt veel tijd op. Nu piep ik anders met de kennis van de hulp, die je kan vinden en je leven rustiger kan maken.

Reacties zijn gesloten.